Angular 4 rapid application development

19 tra 2017

... i Angular 4 spec ops

Angular 4 rapid application development

„Radite li Angular development?“ pitao me odličan suradnik s kojim smo u proteklih desetak godina odradili niz zanimljivih projekata. Razvili su novu verziju proizvoda za koje im je potrebno moderno web sučelje. Procijenili su da im je potrebno 3 mjeseca za prelazak na Angular i razvoj novog sučelja ukoliko sve budu radili sami. Problem je što za zakazani release proizvoda imaju puno manje vremena. Obzirom da naš development tim od početka godine svakodnevno razvija u Angularu, čemu je prethodilo nekoliko mjeseci interne edukacije i stjecanja Angular kompetencija, odgovorio sam da imamo tim od devet developera sa skoro najdužim Angular 2 iskustvom koje je moguće imati u ovom trenutku smiley

Isti dan smo sjeli s klijentovim glavnim arhitektom, product ownerom, operations directorom, javascript lead developerom i html/css developerom. Na sastanku su nas upoznali s novim proizvodom i prezentirali nam prototip novog sučelja koje je potrebno razviti u Angularu kako bi stekli dojam o obimu posla. Vidjeli smo da im možemo pomoći na način da im u što kraćem roku razvijemo novo sučelje, te paralelno uvedemo njihov development u Angular razvoj kako bi dalje mogli samostalno nastaviti razvijati i održavati potrebne funkcionalnosti.

Idući tjedan je naš tim od tri Angular developera sjedio u klijentovom uredu gdje je pod klijentovim vodstvom u suradnji s klijentovim developmentom radio na ostvarenju ambicioznog cilja da se kompletno novo sučelje razvije u Angularu do kraja tjedna. Nakon 5 dana intezivnog razvoja i jedne neprospavane noći realizirano je 80% planiranog posla. Iako se postavljeni cilj pokazao preoptimističan jer je planirani obim posla zahtijevao dvostruko više vremena nego smo imali na raspolaganu ipak ovaj projekt smatramo uspješnim jer smo u samo tjedan dana realizirali većinu novog sučelja i omogućili internom timu da samostalno nastavi daljnji razvoj u Angularu, te su sada u prilici da skori release nove verzije svog proizvoda poprate modrenim sučeljem.

S tehničke strane posao je bio i više nego zanimljiv obzirom da smo po prvi put u produkciji koristili Angular 4, koji je objavljen samo dva tjedna prije početka ovog projekta. Realizirano je vrlo bogato, interaktivno i intuitivno sučelje s mnoštvom međusobno povezanih kontrola koje se dinamički kreiraju i upravljaju velikom brojem kompleksnih, preglednih i informativnih dijagrama uz mogućnosti eksporta u nekoliko formata.

Ovim projektom smo pokazali da je korištenjem Angulara moguće brzo razviti bogata, interaktivna sučelja u kratkom vremenskom roku.

Tonći Vatavuk