Razvoj mobilnih aplikacija

1 ožu 2017

Razvoj mobilnih aplikacija

Vještina razvoja mobilne aplikacije je uobičajena u našem development timu.

Tokom 2011. godine dobili smo prvi zahtjev klijenta za razvojem prototipa mobilne aplikacije koji je realiziran kao nativna Android aplikacija pisana u Javi. U to vrijeme mobilni uređaji su bili slabašnih mogućnosti, aktuelne verzije Androdia su bile ograničene, a razvoj mobilnih aplikacija je bio dugotrajan i zahtjevan. Slična situacija je bila u i slučaju razvoja nativnih iOS aplikacije korištenjem Objective-C. Zapravo nikakva mogućnosti dijeljenja nativnog koda između Android i iOS platforme nije bila moguća tako da je razvoj mobilnih aplikacija za obje mobilne platforme skup, dugotrajan i u pravilu zahtjeva dva različita specijalistička development tima.

Tokom 2012. godine dobili smo drugi zahtjev u kojem je trebalo razviti mobilne aplikacije i mobilni web identičnog sadržaja i funkcionalnosti, sve optimizirano za sve u to vrijeme dostupne mobilne uređaje na Android i iOS platformi, sa višejezičnom podrškom i uz objavu mobilnih aplikacija na Google Play i Apple iTunes App Store marketima mobilnih aplikacija. Korištenjem Apache Cordova (ex. PhoneGap) frameworka za razvoj hibridnih mobilnih aplikacija postigli smo 90% reuse koda između raznih verzija mobilnih aplikacija i mobilnog web-a. Sve mobilne aplikacije i mobilni web su razvijeni u rekordnom vremenu, a sam projekt je bio veliki uspjeh.

U narednom periodu smo na sličan način razvili desetak mobilnih aplikacija za iOS i Android platforme a većina je dostupna za preuzimanje s Google Play i Apple iTunes App Store marketa, najčešće pod nazivom naručitelja. Neka od rješenja su razvijena za internu korporacijsku upotrebu i distribuiraju se putem  korporativnog storea koji nije javno dostupan.

U međuvremenu su pametni mobilni uređaji značajno napredovali i po mogućnostima ponegdje dostigli, a ponegdje i prestigli desktop računala. Korištenje pametnih mobilnih uređaja je proteklih godina u svakom pogledu preteklo desktope. Mobilni uređaji prevladavaju i postaju sve značajniji, a desktopi sve više gube na važnosti. Ovo se reflektira i u organizaciji sučelja modernih, responsive, web aplikacija, koja postaju mobile first i jako se pazi da iskustvo korištenja na mobilnim uređajima bude optimizirano na najvišem mogućem nivou. Integrirane razvoje okoline, poput Visual Studia, su dobile pregršt mogućnost za razvoj nativnih i hibridnih mobilnih aplikacija.

Karte se na novo dijele, neki novi igrači zauzimaju svoje mjesto za stolom a veličine minulih vremena ostaju u prošlosti. Nova područja primjene mobilnih tehnologija se otkrivaju svakodnevno, a "disruptive" modeli poslovanja koji se uvelike baziraju na mobilnim tehnologijama (poput Ubera) iz temelje mijenjaju ekonomiju, stvarnost i navike današnjeg svijeta.

Dobrodošli u vrli novi mobile first svijet!

Tonći Vatavuk